Afvallen

Afvallen: de beste behandeling

Afvallen op een gezonde en verantwoorde manier vergt een hoop doorzettingsvermogen en discipline. Bij afvallen denk je misschien aan een kilootje kwijtraken. Toch zijn er ook veel mensen voor wie afvallen bittere noodzaak is. Bijna de helft van de Nederlanders heeft te kampen met overgewicht. Voor meer dan 1 op de 8 mensen in Nederland neemt dit overgewicht ernstige vormen aan. Dit zijn mensen met een BMI van 30 of meer. We spreken dan van obesitas. Voor deze mensen is afvallen noodzakelijk.

Afvallen: hoe pak je dat aan?

Afvallen is niet simpelweg een kwestie van minder eten. Structureel en succesvol afvallen kan alleen maar als je je complete levensstijl, inclusief je lichaamsbeweging en eetpatroon drastisch verandert. Dit vergt veel kracht en doorzettingsvermogen. Het alternatief is echter nog minder positief. Overgewicht kan namelijk leiden tot ernstige aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en nog veel meer problemen. Afvallen is in het geval van overgewicht dus een noodzaak!

Eerst meten

Verantwoord afvallen begint met een startpunt bepalen. Wat is je huidige situatie? Kijk daarbij niet alleen naar je gewicht, maar ook de omtrek van je middel en je BMI. Je BMI bereken je heel eenvoudig door je gewicht in kilogram te nemen, en dat te delen door je lengte in meters in het kwadraat (dus lengte in m maal lengte in m).

Ben je er klaar voor?

Weet je zeker dat je kunt afvallen? Zwangere vrouwen, mensen boven de 70 jaar en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen beter niet afvallen. Ook is het verstandig dat je pas begint als je je er goed bij voelt. Begeleiding van de arts is altijd aan te raden.

Stel je doel en leef daar naartoe

Je kunt niet zomaar gaan afvallen. Hoeveel wil je wegen? Welke middelomvang wil je bereiken? Naar welke BMI streef je? Wees realistisch in je doel. Kies een moment waarop je dat doel wilt bereiken en werk daar naartoe. Dus stel: je wilt 10 kilo lichter zijn over 20 weken, dan zorg je dat je 0,5 kilo per week afvalt.

Zorg dat je familie en vrienden meewerken

Heel belangrijk is, dat je omgeving meewerkt. Als je vrienden je nog dat ene chocolaatje opdringen, of je drankje net iets te vaak bijschenken, wordt het voor jou wel heel moeilijk om die kilo’s kwijt te raken. Durf “nee” te zeggen tegen iets dat je aangeboden wordt. Jij bent de baas over je lichaam, en dus ook over wat daar wel en niet in gaat.

Een andere vorm van steun bij het afvallen, is een sportmaatje. Misschien heb je wel een vriend of vriendin die met je mee wil naar de sportschool.

Neem je huidige leefpatroon onder de loep

Je eetpatroon is heel belangrijk om onder de loep te nemen. Ontwikkel een gezond en regelmatig eetpatroon. Maar vergeet ook niet naar je lichaamsbeweging te kijken. Afvallen is namelijk een combinatie van gezond eten en voldoende bewegen. Je hoeft niet direct op hoog niveau te gaan voetballen of dagelijks de atletiekbaan af te rennen, als er maar vooruitgang in zit. Begin bijvoorbeeld eens met wat vaker de auto of brommer te laten staan (als dat kan). Het zijn de kleinste dingen die je kunnen helpen. En als je eraan toe bent, kun je beginnen met sporten, bijvoorbeeld bij een sportschool.

Met of zonder professionals?

Afvallen is niet eenvoudig, laat dat duidelijk zijn. Het is dan ook helemaal niet vreemd als je hier liever hulp bij hebt. Zowel voor het kiezen van het juiste eetpatroon als je beweging, is begeleiding door een gekwalificeerde professional altijd goed. Een personal trainer is echt niet alleen voorbehouden aan Hollywood-sterren. Ook diëtisten zijn er voldoende.

Afvallen: medicijnen

Voor wie bij het afvallen een extra duwtje in de rug nodig heeft, zijn er medicijnen die bij dit proces kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld Xenical. Let wel: dit middel wordt in de regel voorgeschreven bij een BMI van 28 of hoger en is dus niet voor iedereen die slechts een paar kilo moet afvallen. Lees meer over:


2 Reacties

Jessy Wawoe

February 13, 2018 at 11:52 am

Xenical bestellen

Laat een reactie achter