Bier blijkt effectieve pijnstiller

  • 0
bier pijnstiller

Bier blijkt effectieve pijnstiller

Categorie : Kennisbank , Medicijnen

Je hebt pijn. Wat doe je dan? Vaak grijpen mensen naar paracetamol of een zwaardere pijnstiller. Onderzoekers hebben ontdekt dat er nog een ander effectief middel is tegen pijn: bier! Lees voordat je naar de fles grijpt dit artikel.

Serieus onderzoek

Je zou het bijna niet geloven, maar er is een serieus onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat bier een goede pijnstiller is. Onderzoekers uit het Britse Greenwich trekken deze conclusie. Niet alleen zeggen ze dat bier een effectief middel is om pijngevoelens te verminderen, het zou zelfs beter werken dan paracetamol! Dat is overigens wel pas na 3 tot 4 vaasjes (in sommige gebieden ‘Amsterdammertjes’ geheten).

Wetenschappelijke basis

Als je wel eens een avondje bent doorgezakt terwijl je niet in optimale vorm was, heb je vast wel eens zelf ervaren dat alcohol (tijdelijk) lichamelijke ongemakken verlicht. Dat is echter niet hoe de onderzoekers aan hun conclusie zijn gekomen. Om een heuse wetenschappelijke basis te vormen, hebben de onderzoekers 400 proefpersonen laten deelnemen. Die bleken over het algemeen 3 tot 4 vaasjes bier nodig te hebben om van hun pijnklachten af te komen. Daarmee vonden de proefpersonen bier een betere pijnstiller dan paracetamol.

Hoe kan het?

De belangrijkste vraag blijft echter onbeantwoord: hoe kan het dat bier zo’n effectieve pijnstiller is? Er zijn verschillende theorieën. Zo kan het zijn dat de hersenen door de alcohol de pijn minder waarnemen. Een andere theorie is, dat de alcoholroes het pijngevoel verdoezelt. Het blijft echter bij gissen, want een antwoord hebben de onderzoekers niet.

Andere conclusies

Hoewel dus niet duidelijk is waarom het de pijn vermindert, hebben de onderzoekers hier wel een ander punt inzichtelijker mee gemaakt. Zo vinden ze het beter te verklaren waarom mensen met chronische pijn sneller geneigd zijn om naar de fles te grijpen. Voordat je nu naar de kroeg of de ijskast snelt om van je pijn af te komen, bier kan ook pijn veroorzaken. Denk maar eens aan de kater.


Laat een reactie achter