Chlamydia

  • 0

Chlamydia

Chlamydia: oorzaak, symptomen, behandeling

Chlamydia is al sinds jaar en dag de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in Nederland. Vooral onder jongeren onder de 25 jaar zien we nog steeds veel gevallen van deze zeer besmettelijke ziekte.

Tegen chlamydia kun je onder andere de volgende medicijnen gebruiken:

amoxicilline kopen bestellen zonder recept
Amoxicilline nodig?
Azithromycine kopen bestellen zonder recept
Azitromycine nodig?
ciprofloxacine kopen bestellen zonder recept
Ciprofloxacine nodig?
Doxycycline kopen bestellen zonder recept
Doxycycline nodig?
zithromax kopen bestellen zonder recept
Zithromax nodig?

Wat deze geslachtsziekte vooral gevaarlijk maakt, is dat je vaak geen klachten hebt. Onbehandeld kan chlamydia echter voor grote problemen zorgen. Een voordeel is, dat deze soa eenvoudig te genezen is. Maar voorkomen is beter, dus zorg dat je altijd veilige seks hebt!

Zeker weten of je chlamydia hebt? Een soa zelftest kan een goede indicatie geven. Klik hier voor de soa zelftest.

chlamydia

Hoe krijg je chlamydia?

Het is zeker niet zo dat je chlamydia alleen maar krijgt van geslachtsgemeenschap. Ook bij orale seks kan de ziekte worden overgedragen. En juist die variant vertoont vaak geen symptomen, maar kan net zo goed grote gevolgen hebben als hij onbehandeld blijft.

Wat voor klachten geeft chlamydia?

In heel veel gevallen merkt de drager niet dat hij of zij besmet is. Deze soa geeft namelijk meestal geen symptomen. Dus mocht je onveilige seks hebben gehad met iemand die met deze soa besmet is, laat je dan altijd testen! In andere gevallen geeft chlamydia wel klachten.

Je kunt als man last krijgen van pijn in de balzak. Ook kan het zijn dat je pijn of een branderig gevoel bij het plassen ervaart. Daarnaast kan afscheiding uit de plasbuis of bij je ontlasting een teken van chlamydia zijn, net als jeuk of irritatie bij de anus.

Voor vrouwen geldt ook dat ze pijn of een branderig gevoel bij het plassen kunnen ervaren en last kunnen hebben van afscheiding, evenals jeuk of irritatie bij de anus. Verder kan er bloedverlies optreden tijdens en na de seks en tussen de menstruaties door en kunnen vrouwen buikpijn met f zonder koorts krijgen. Ook is een ontsteking van het bekkengebied mogelijk.

Waarom moet je chlamydia tijdig behandelen?

Chlamydia kan onbehandeld grote gevolgen hebben voor zowel mannen als vrouwen. Bij mannen is er kans op ontstekingen in de bijbal of de prostaat en een tijdelijk verminderde vruchtbaarheid. Vrouwen kunnen ontstekingen in de eileiders en het bekkengebied krijgen. Ook kan een onbehandelde infectie chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben. Bij zwangere vrouwen kan de soa gevolgen hebben voor de baby. Deze kan te vroeg geboren worden en een laag geboortegewicht hebben of zelfs oog- of longontsteking oplopen. Behandel chlamydia dus op tijd!

Wat moet je verder doen?

Net als bij elke andere soa, moet je sekspartners die mogelijk besmet zijn op de hoogte stellen. Het beste kun je alle sekspartners uit de afgelopen 6 maanden waarschuwen, ook als je geen klachten hebt. Laat je binnen een jaar nog eens testen om zeker te weten dat je van de ziekte af bent.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over soa’s en de behandeling in ons artikel over geslachtsziekten.


Laat een reactie achter