Citrusfruit: 6x ‘waar of niet waar?’

  • 0
citrusvruchten

Citrusfruit: 6x ‘waar of niet waar?’

Categorie : Kennisbank

Over citrusfruit wordt veel geschreven en gezegd, maar zoals met veel dingen is het maar de vraag wat er waar is en wat niet.Hieronder daarom het lijstje om mee te schermen op een volgende verjaardag (of ergens anders waar je over citrusfruit praat).

Grapefruit gaat niet samen met sommige medicijnen: waar

Hierover zijn tegenstrijdige berichten, maar het is waar. Het staat vaak ook in de bijsluiter van een medicijn. Lees daarom (en om allerlei andere risico’s uit te sluiten) altijd zorgvuldig de bijsluiter van een medicijn door voordat je begint met het gebruik van een medicijn.

De vitamine C verdwijnt snel uit sinaasappelsap: niet waar

Bij veel fruit dat verwerkt wordt in producten of wordt ingeblikt, zal de vitamine C snel afnemen. Dat geldt echter niet voor sinaasappelsap. Dat verliest per dag ongeveer 2 procent van de hoeveelheid vitamine C na openen van het pak. Met andere woorden: pas 50 dagen na het openen van het pak is alle vitamine C eruit. Pas lang nadat het sap over de houdbaarheidsdatum is, dus!

Citroensap helpt je afvallen: niet waar

Uiteraard is citroensap goed voor de lijn als je het drinkt in plaats van bijvoorbeeld bier. Het gaat hier echter om een ander fabeltje. Citroensap zou het vet in je lichaam (helpen) oplossen. Daar is helaas niets van waar.

Vitamine C helpt tegen verkoudheid: niet waar

Tot nu toe is er nog geen onderzoek geweest dat laat zien dat vitamine C een verkoudheid buiten de deur houdt. Wel is bewezen dat vitamine C de weerstand verbetert. Zorg dus dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt als er bijvoorbeeld griep heerst.

Citroenschil moet je goed schoonmaken: waar

Als je citroenschil in een gerecht of drankje gebruikt, moet je de schil van tevoren goed schoonmaken. De schil kan namelijk schimmelwerende middelen bevatten. Als je biologische citroenen hebt, is dit trouwens niet nodig, omdat in de biologische teelt deze middeltjes niet gebruikt worden.

Er zit een E-nummer in citrusvruchten: waar

Veel mensen letten tegenwoordig op de E-nummers in voedingsmiddelen en mijden deze zoveel mogelijk. In het geval van citrusvruchten hoef je er niet met een grote boog omheen te lopen. Dit fruit bevat E300 (ascorbinezuur). Dit zuur wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken.


Laat een reactie achter