Concentratieproblemen

concentratieproblemen

Concentratieproblemen: oorzaak, symptomen, behandeling

Moeilijk je hoofd erbij kunnen houden, snel afgeleid zijn, informatie nauwelijks in je opnemen: met dit soort concentratieproblemen kampt iedereen wel eens. Vooral bij kinderen wil het nog wel eens moeilijk zijn om ze bij de les te houden. Meestal is dit inherent aan het kind zijn, en is er geen sprake van echte concentratieproblemen. Bij volwassenen is dit echter vaak een ander verhaal. Wat kun je hieraan doen?

Wanneer heb je er officieel last van?

Iedereen heeft wel eens een dag dat hij of zij er niet helemaal bij is. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er iets vervelends of juist heel leuks zich afspeelt in je leven wat je bezighoudt, of heb je een keer te weinig slaap. In dat geval heb je gewoon een mindere dag. Houdt het echter structureel aan, dan kun je spreken van concentratieproblemen.

Wat zijn de oorzaken?

Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, ieder met hun eigen behandeling. Om te beginnen zijn er de aandoeningen ADD en ADHD. Deze kan behandeld worden met de daarvoor bedoelde medicijnen. Daarnaast kan de oorzaak liggen in problemen in de privésfeer, een depressie, stress of een burn-out. Als het probleem opgelost wordt, zal het concentratievermogen weer toenemen. Ook zijn er verschillende gezondheidsoorzaken te noemen, zoals roken, diabetes en overgewicht. In deze gevallen kan eveneens het oplossen van de oorzaak zorgen voor het verdwijnen van de problemen.

Hoe kun je concentratieproblemen behandelen?

Zoals je hierboven las, ligt er vaak een ander probleem ten grondslag aan de concentratieproblemen dat eerst opgelost moet worden. Ook ADD en ADHD zullen we hier verder niet behandelen. Voor de overige gevallen kunnen bepaalde aanpassingen en oefeningen al voor meer resultaat zorgen, zoals:

  • Meer structuur aanbrengen in je leven, bijvoorbeeld met een agenda en to do-lijstjes.
  • Pauzes inlassen in de dag om even tot rust te komen, bijvoorbeeld door een (lange) wandeling te maken.
  • Ontspanningsoefeningen doen of mediteren.
  • Grote taken opdelen in stappen en niet teveel hooi op je vork nemen.
  • Zorgen dat naasten je helpen je taken in te delen en te volbrengen.

Concentratieproblemen: medicijnen

Er zijn ook middelen die kunnen helpen concentratieproblemen te verminderen of zelfs op te lossen. Een steeds vaker gezien verschijnsel, is dat mensen Modafinil voor concentratie nemen. Daar is het echter niet voor bedoeld. Je moet alleen Modafinil kopen en gebruiken voor de behandeling van narcolepsie. Wil je toch graag een middel slikken om je beter te kunnen concentreren? Lees dan meer over medicijnen voor concentratie.


Laat een reactie achter