De pil en antibiotica, gaan die samen?

  • 0
de pil en antibiotica

De pil en antibiotica, gaan die samen?

Antibiotica kunnen helpen wanneer je met allerlei gezondheidsproblemen te maken hebt. Ze worden dan ook in veel gevallen door artsen voorgeschreven. Daardoor zou je kunnen gaan denken dat een dergelijk medicijn ongevaarlijk is en je het altijd kunt nemen. Toch is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Er zijn namelijk situaties waarin het misschien beter is om nog eens na te denken over het gebruik van het middel. Denk bijvoorbeeld aan de pil en antibiotica. Gaan deze 2 wel goed samen als je ze neemt? Of moet je ergens op letten als je beide middelen gebruikt?

Let op: deze tekst mag niet worden gezien als medisch advies. Raadpleeg hiervoor de arts of de bijsluiter.

De invloed van de pil en antibiotica op elkaar

De belangrijkste vraag omtrent de pil en antibiotica is natuurlijk of je door gecombineerd gebruik meer kans loopt om zwanger te raken. Is de werking van de pil nog wel voldoende als je ook een ander middel erbij gebruikt? Er zijn immers verhalen bekend over vrouwen die zwanger werden toen deze middelen samenkwamen. Het is belangrijk om te weten dat er nog geen onomstotelijk bewijs is gevonden dat de werking van de pil wordt onderbroken door alle soorten antibiotica. Dat neemt niet weg dat het slim is om in ieder geval op een aantal zaken te letten wanneer je in deze situatie terechtkomt.

Een aantal problemen

Er is dus wel een aantal gevallen bekend waarin de pil en antibiotica elkaar in de weg bleken te zitten. Het is wel belangrijk om te weten dat dit om heel specifieke soorten gaat. Zo is er een verband ontdekt bij het gebruik van Rifabutine. Dit is een soort antibiotica die wordt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld voor TBC behandeld zou moeten worden. Een andere variant waarvan bekend is dat het de pil in de weg kan zitten is Rifampicine. Deze variant wordt bijvoorbeeld gebruikt bij hersenvliesontsteking. Zoals je al kunt afleiden uit de kwalen waarvoor deze varianten worden gebruikt gaat het om zeer sterke soorten.

Voorzichtig zijn bij de pil en antibiotica

Hoewel bij andere vormen niet is bewezen dat er een verband is, is het toch slim om voorzichtig te zijn als het om de pil en antibiotica gaat. Je komt er soms niet onderuit om antibiotica te gebruiken. Het kan dan verstandig zijn om even extra voorzichtig te zijn in bed, in ieder geval totdat de kuur is afgelopen. Zo neem je het zekere voor het onzekere. Gebruik bijvoorbeeld een condoom. Het is immers niet verstandig om juist de antibiotica niet te nemen wanneer dit is voorgeschreven. Vaak worden de problemen met je gezondheid dan alleen maar groter.

Zeker weten? Lees de bijsluiter!

Om zeker te weten dat de pil en antibiotica die je moet slikken samengaan, kun je altijd het beste de bijsluiter lezen. Lees in beide bijsluiters welke wisselwerkingen er kunnen optreden met andere medicijnen. Is het nog steeds niet duidelijk of de anticonceptiepil zijn werking verliest bij het gebruik van antibiotica? Vraag het dan aan de arts. Ook wanneer je online medicijnen bestelt, zal een online arts je bijstaan.

 

 


Laat een reactie achter