Diabetes

diabetes

Diabetes: oorzaak, symptomen, behandeling

Diabetes of suikerziekte komt in verschillende varianten voor. De meest gangbare vormen van deze ziekte zijn echter type 1 en type 2. Beide vormen lijken op elkaar maar verschillen toch behoorlijk. De overeenkomst is, dat in beide gevallen het lichaam niet meer in staat is om de bloedsuiker te regelen. Gezonde mensen hebben hiervoor een hormoon, insuline. Bij mensen met diabetes wordt dit hormoon niet of te weinig aangemaakt. Hieronder lees je meer over de verschillende vormen van deze ziekte.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. De cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline, worden door het afweersysteem kapotgemaakt We spreken daarom ook wel van een auto-immuunziekte: de ziekte ontstaat door een fout in het immuunsysteem, waarbij het lichaam geen onderscheid meer kan maken tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde eiwitten en zo eigen stoffen bestrijdt. Ongeveer 10 procent van de mensen met deze ziekte heeft type 1.

Oorzaak

Waar diabetes type 1 precies door veroorzaakt wordt, is onduidelijk. De patiënt heeft in ieder geval aanleg voor de ziekte, ook als deze nog niet voorkomt in de familie. Er zijn verschillende stoffen waarvan gedacht wordt dat ze met de oorzaak van dit type te maken hebben, zoals gluten, koemelk in babyflesvoeding of een virus. Er is echter nog geen enkele oorzaak met zekerheid vastgesteld.

Behandeling

Vooral in deze vorm heeft de ziekte een grote invloed op je leven. Je moet elke dag je bloedsuiker meten en regelmatig een injectie met insuline nemen of dit automatisch toedienen via een pompje. Bij elke hap die je eet, moet je precies weten hoeveel insuline er nodig is om je bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 komt veruit het meest voor en vormt 90 procent van alle gevallen van suikerziekte. Hoewel deze ziekte vaak ouderdomssuikerziekte wordt genoemd, kan het ook op jonge leeftijd ontstaan. Het lichaam reageert bij patiënten met deze aandoening niet meer goed op insuline. Het lijkt alsof de insuline niet herkend wordt door het lichaam. Lang niet iedereen die de ziekte heeft, weet dit van zichzelf. Dit komt doordat de klachten veelal onduidelijk zijn.

Oorzaak

Ook deze vorm kent geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Wel is vastgesteld dat er factoren zijn die het risico op deze ziekte vergroten. Onder andere ongezonde voeding, leeftijd, erfelijkheid, roken en onvoldoende beweging zouden bijdragen aan de kans op diabetes. Bij de helft van de patiënten kan echter geen enkele duidelijke oorzaak worden aangewezen.

Behandeling

Sommige diabetes met type 2 patiënten spuiten insuline, maar dit hoeft lang niet altijd. Over het algemeen volstaan een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging, al dan niet in combinatie met medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol.

Medicijnen en hulpmiddelen

Er zijn verschillende medicijnen en hulpmiddelen die patiënten met diabetes type 1 en/of 2 kunnen helpen. Lees hier meer over diabetes medicijnen en hulpmiddelen.


Laat een reactie achter