Dít is hoe je een ijzertekort voorkomt

  • 0
ijzertekort

Dít is hoe je een ijzertekort voorkomt

Categorie : Gezondheid , Kennisbank

IJzer is niet iets wat je zoals de bekende tekenfiguur Popeye alleen in de vorm van spinazie kan en moet nemen. Wel is het zo dat je door een tekort aan dit mineraal te maken krijgt met vermoeidheid en een tekort aan energie; iets waar niemand op zit te wachten. Omdat ijzer het immuunsysteem ondersteunt en bijdraagt aan de aanmaak van enzymen voor de stofwisseling, doe je er goed aan om je ijzerniveau op peil te houden.

Verschillende soorten ijzer

In eten zit twee verschillende soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. De eerste vorm vind je in dierlijke producten als vlees, vis, eieren, gevogelte en melkproducten. De tweede vorm haal je uit producten van plantaardige oorsprong, zoals noten, aardappelen, brood, zaden en groenten. IJzer uit vlees wordt het beste opgenomen door je lichaam: ongeveer 25 procent in vergelijking met ijzer uit plantaardige producten. Dingen die de opname van zowel heem als non-heemijzer in je lichaam verlagen zijn: koffie, thee en calcium. Door vlees, vis en vitamine C neem je juist meer non-heemijzer op.

Tekort aan ijzer

De mensen die de meeste kans op een tekort aan ijzer hebben, zijn menstruerende vrouwen, zwangere vrouwen (of vrouwen die borstvoeding geven), vegetariërs en veganisten en jongeren. De oorzaken kunnen liggen bij te weinig ijzer in het eten, of het niet goed kunnen opnemen van ijzer in de darmen door een darmaandoening. Veel bloedverlies is ook een oorzaak, net als specifieke omstandigheden als groeiende kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Hoe voorkom je een ijzertekort?

Vrouwen hebben dagelijks meer ijzer nodig dan mannen. De ADH voor volwassen vrouwen is 15 miligram, terwijl dat voor mannen 11 miligram is. Je voorkomt een tekort als je regelmatig vlees eet of vleesvervangers kiest die ijzer bevatten, volkorenbrood, pasta en peulvruchten eet, bij elke maaltijd fruit eet en ijzerpillen slikt als je een bepaald (vegetarisch of veganistisch) dieet volgt. Bij het slikken van ijzertabletten gaat de behandeling nog ongeveer drie maanden door om je ijzervoorraden aan te vullen. Als je een stoornis in je darmen hebt, kunnen ijzerinjecties gegeven worden. In ernstige gevallen kan ook een bloedtransfusie nodig zijn.


Laat een reactie achter