Doxycycline tegen kanker?

  • 0

Doxycycline tegen kanker?

Categorie : Gezondheid , Medicijnen

8-jarig meisje: waarom niet met antibiotica kanker genezen?

Met antibiotica zoals Doxycycline kanker genezen, dat is wat een 8-jarig meisje voorstelde aan de keukentafel. Haar ouders, onderzoekers die al jaren een remedie tegen de nare ziekte zoeken, geloven dat er een doorbraak in het idee kan schuilen. Het idee staat nog in de kinderschoenen (hoe toepasselijk), maar ook KWF kankerbestrijding vindt het idee van Doxycycline om kanker te bestrijden veelbelovend.

De twee onderzoekers aan de universiteit van Manchester, Michael Lisanti en zijn vrouw Federica Sotgia, vroegen op een avond hun dochter Camilla om haar mening. Haar visie op de genezing van kanker: antibiotica. Want, zo zegt ze zelf: “Dat werkt ook als ik pijn in m’n keel heb.” In eerste instantie hadden de twee hun twijfels. Dat veranderde echter toen ze in het laboratorium antibiotica op kanker loslieten.

Doxycycline meest effectief tegen kanker

Verschillende antibiotica werden getest, waarbij Doxycycline de kanker het meest succesvol wist aan te pakken. Dit medicijn kennen we vooral als middel tegen geslachtsziekten (soa’s). En Doxycycline was niet het enige middel waar stamcellen in kanker door gedood werden. Drie andere antibiotica die veel worden gebruikt, bleken eveneens effectief.

Antibiotica tegen kanker goedkoop

Vooral het kostenplaatje maakt deze behandeling interessant. Zo betaal je ongeveer 8 eurocent per dag voor deze antibiotica, terwijl andere middelen tegen kanker tot wel honderden euro’s per dag kosten. Niet voor niets was KWF kankerbestrijding enthousiast. Wel zegt de stichting, dat het nog te vroeg is om te juichen.

Antibiotica tegen kanker niets nieuws

Brits onderzoekscentrum CRUK is weinig verrast door de ontdekking van de jonge Camilla. Het centrum gebruikt al jaren antibiotica bij de behadeling van kanker, vaak aanvullend op medicijnen. De effectiviteit bleek al in de jaren ’60. Bovendien kleven er nadelen aan antibiotica. Het zou zelfs het risico op kanker verhogen, zegt een woordvoerster van KWF naar aanleiding van recenter onderzoek. Het is dus voorlopig de vraag of er ooit massaal Doxycycline tegen kanker zal worden ingezet.

Meer lezen over Doxycycline

Doxycycline tegen kanker innemen wordt (voorlopig nog) niet aangeraden. Je kunt het middel echter wel gebruiken bij andere ziekten, zoals verschillende huidaandoeningen, geslachtsziekten en andere huid- en luchtweginfecties. Lees meer over Doxycycline.


Laat een reactie achter