Geslachtsziekten (soa’s)

Geslachtsziekten: oorzaak, symptomen, behandeling

Geslachtsziekten komen helaas veel voor in Nederland. Naar schatting krijgen jaarlijks ruim 100.000 mensen een zogenaamde soa (seksueel overdraagbare aandoening), waarvan een groot deel zich niet bij de huisarts meldt. Redenen kunnen zijn, dat mensen zich schamen of dat ze er simpelweg geen weet van hebben. Dat kan gevaarlijk zijn. Onbehandelde geslachtziekten kunnen namelijk leiden tot grote lichamelijke schade en zelfs onvruchtbaarheid. Zorg dus dat je niet te lang met een geslachtsziekte rondloopt!

Geslachtsziekten zijn er in vele soorten, van relatief goed behandelbare chlamydia en gonorroe tot HIV, dat tot voor kort nog uitmondde in de dodelijke ziekte aids. Het aantal keren dat de dokter of GGD-kliniek jaarlijks wordt bezocht voor een soa-test, ligt inmiddels boven de 300.000. Gelukkig is het grootste deel van deze bezoekers gezond. Als de bezoeker een soa heeft, is dit meestal chlamydia of gonorroe.

Zeker weten of je een soa hebt? Een soa zelftest kan een goede indicatie geven. Kijk hier voor een soa zelftest.

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte en komt met name voor onder heteroseksuele jongeren onder de 25 jaar. Maar ook buiten deze groep is chlamydia relatief vaak aanwezig. Deze soa is relatief eenvoudig te behandelen. Doe dit ook, en wees er op tijd bij! Onbehandelde chlamydia kan namelijk voor grote lichamelijks schade zorgen. Bij mannen kan deze geslachtsziekte zonder behandeling zorgen voor ontstekingen in de bijbal, ontsteking in de prostaat en tijdelijk verminderde vruchtbaarheid. Vrouwen kunnen last krijgen van ontstekingen in de eileiders, chronische buikpijn, ontsteking in het bekkengebied en – net als mannen – verminderde vruchtbaarheid. Behandel deze geslachtsziekte dus op tijd!

Hoe herken je chlamydia?

Het probleem van deze geslachtsziekte is, dat je niet altijd klachten ervaart of slechts lichte klachten hebt. Het kan dus zijn dat je chlamydia hebt, maar het niet weet. Ondertussen kun je de soa echter gewoon doorgeven. Zorg dus dat je veilige seks hebt en je laat testen als je onveilige seks hebt gehad.

Zowel de man als de vrouw kan bij chlamydia pijn of een branderig gevoel bij het plassen ervaren. Ook behoren irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree tot mogelijke symptomen.

Mannen kunnen de volgende symptomen ervaren:

 • Afscheiding uit de urinebuis, vooral ‘s morgens
 • Pijn in de balzak

Klachten die specifiek bij de vrouw kunnen optreden, zijn:

 • Pijn en bloedverlies tijdens en na het vrijen
 • Hevige pijn in de onderbuik, met of zonder koorts
 • Ontsteking van het bekkengebied met koorts
 • Bloedverlies tussen twee menstruaties
 • Meer of veranderde vaginale afscheiding

Bij zwangere vrouwen kan chlamydia vroeggeboorte en een laag geboortegewicht van de baby veroorzaken. Ook kan de moeder tijdens de bevalling de geslachtsziekte doorgeven aan het kind, wat kan leiden tot long- en oogontsteking.

Chlamydia: medicijnen

Het voordeel van deze geslachtsziekte is, dat hij zeer goed behandelbaar is. Er zijn verschillende geneesmiddelen die je kunt nemen. Lees meer over de geneesmiddelen door op de naam te klikken:

Let op: laat je altijd binnen een jaar nog eens testen om te checken of je echt genezen bent van de geslachtsziekte.

Gonorroe

Gonorroe is een geslachtsziekte die door gonokokken wordt veroorzaakt. Deze soa krijg je net als chlamydia door onveilige geslachtsgemeenschap te hebben. Daarnaast is deze zeer besmettelijke soa overdraagbaar bij andere vormen van seks. Kijk hier dus heel goed mee uit!

Hoe herken je gonorroe?

Deze geslachtsziekte geeft bij mannen duidelijke klachten en wordt dus snel herkend. Vrouwen hebben vaak weinig tot geen klachten. In beide gevallen kan deze soa zonder behandeling voor grote problemen zorgen, zoals een eileiderontsteking bij vrouwen of een bijbalontsteking bij mannen. Zwangere vrouwen hebben het risico dat de baby te vroeg geboren kan worden of een oogontsteking krijgt doordat het virus wordt overgedragen. Zorg dus dat je iets aan deze geslachtsziekte doet!

De volgende klachten kunnen bij mannen en/of vrouwen op gonorroe duiden:

 • Een ‘druiper’: veel gele of groene, pusacthige afscheiding uit de urinebuis
 • Pijn of irritatie bij het plassen
 • Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting
 • Meer en stinkende of pusachtige vaginale afscheiding
 • Bloedverlies tussen twee menstruaties door
 • Irritatie of jeuk rond de anus
 • Keelontsteking of opgezette klieren in de hals
 • Andere ontstekingen in het lichaam

Gonorroe: medicijnen

Net als chlamydia, is gonorroe zeer goed behandelbaar. Er zijn verschillende geneesmiddelen die je kunt nemen. Lees meer over de geneesmiddelen door op de naam te klikken:

 

 


Laat een reactie achter