Hoofdpijn: 5 oorzaken en remedies

  • 0
hoofdpijn oorzaken remedies

Hoofdpijn: 5 oorzaken en remedies

Categorie : Gezondheid , Medicijnen

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht onder Nederlanders. Voor sommige mensen is het echter een vaak terugkerende klacht die in de meeste gevallen eenvoudiger op te lossen is dan je zou denken. Ga daarom terug naar de oorzaak van je hoofdpijn, zodat je erachter komt wat je eraan kunt doen. Hieronder daarom 5 oorzaken van hoofdpijn.

1. Verkoudheid en griep

Een van de meest logische verklaringen voor hoofdpijn is griep of verkoudheid. Bij griep is het vaak een van de vele pijnen die je voelt. In het geval van een verkoudheid is het vaak een gevolg van een verstopte neus of het vele hoesten. Wat kun je doen tegen deze hoofdpijn?

hoofdpijn oorzaken remedies

De remedie

Verkoudheid en griep kun je niet echt bestrijden. Je kunt met Tamiflu een griep helpen voorkomen en, mits juist ingenomen, verkorten, maar echt bestrijden kan niet. Uitzieken is de enige remedie. Een eenvoudige pijnstiller als Paracetamol biedt vaak uitkomst om de hoofdpijn te onderdrukken, maar de oplossing is om zoveel mogelijk (bed)rust te houden.

2. Cafeïnegebrek

Heb jij vooral in het weekend hoofdpijn? Dan zou de pijn wel eens te maken hebben met hoeveel koffie, thee, energiedrankjes, cola of andere cafeïnehoudende dranken je op je werk drinkt. Je zou er misschien niet zo snel bij stilstaan, maar met doordeweeks een paar koppen koffie per dag, kun je in het weekend al ontwenningsverschijnselen ontwikkelen als je tijdelijk minder of geen cafeïne drinkt. En dat uit zich vaak in hoofdpijn.

hoofdpijn oorzaken remedies

De remedie

Je kunt deze hoofdpijn op 2 manieren te lijf gaan: of je consumeert meer cafeïne in het weekend, of je consumeert minder cafeïne doordeweeks. De lastigste methode is (voor veel mensen) de laatste. Toch is die het meest aan te raden. Door minder cafeïne te consumeren, zul je naast minder hoofdpijn hoogstwaarschijnlijk ook minder stress ervaren. Genoeg redenen om eens een bakkie of 2 te laten staan!

3. Langdurig pijnstillergebruik

Ben je ooit bij hoofdpijn begonnen met het slikken van pijnstillers en grijp je nog steeds vaak naar pillen als remedie? Dan is de kans groot dat je lichaam eraan gewend is. Dit is net als bij cafeïne een soort ontwenningsverschijnsel: als je even geen medicijn neemt, krijg je al automatisch hoofdpijn.

hoofdpijn oorzaken remedies

De remedie

Het enige dat je kunt doen om echt van deze hoofdpijn af te komen, is er even doorheen gaan zonder pijnstillers. Het kan een behoorlijke tijd duren (meestal enkele dagen, maar soms een paar weken) totdat de pijn weg is, maar dat is een kwestie van doorzetten. Je moet maar zo denken: ook met pijnstillers heb je de hoofdpijn, dus dan kun je beter pijn zonder pijnstillers hebben. En tegen medicijnafhankelijke hoofdpijn helpt geen enkel middel.

4. Slechte ogen

Hoofdpijn komt ook voor bij mensen die eigenlijk een bril of contactlenzen nodig hebben, maar deze niet dragen. Misschien is het eens tijd voor een oogmeting? Je merkt het vanzelf als je te dicht op je scherm zit of meer energie dan normaal nodig hebt om iets goed te kunnen lezen. En aan het eind van een (werk)dag heb je dan vaak hoofdpijn.

hoofdpijn oorzaken remedies

De remedie

Je hoeft geen deskundige te zijn om de oplossing te raden: een bril of een setje contactlenzen zou je van die hoofdpijn af moeten helpen.

5. Te weinig frisse lucht

In een huis zorgen huishoudelijke taken en apparaten, dieren, planten en mensen voor allerlei geurtjes, vocht en viezigheid. Door onvoldoende te ventileren, krijgen schimmels en huisstofmijt meer kans. En die kunnen onder andere hoofdpijn, chronische verkoudheid, benauwdheid en andere kwaaltjes veroorzaken.

hoofdpijn oorzaken remedies

De remedie

Flink luchten is belangrijk, zeker na het douchen, koken of andere werkzaamheden die veel vocht en geurtjes veroorzaken. Met slechts een halfuurtje de ramen tegen elkaar openzetten kom je niet van je hoofdpijn of andere kwaaltjes af.

Andere oorzaken

Naast deze 5 oorzaken kun je van nog veel meer dingen hoofdpijn krijgen. Zaken als stress, te sterk opgebonden haar, het weer, sterke geuren, inspanning, een slechte (zit)houding, allerlei eten en drinken, een verkeerd voedingspatroon en nog veel meer zaken kunnen eraan bijdragen. Als je (vaak) hoofdpijn hebt, probeer dan de oorzaak te achterhalen, zodat je er iets aan kunt doen.

Pijnstillers

Bij hoofdpijn en andere pijn is het altijd beter om de bron aan te pakken, dan de symptomen te bestrijden. Mocht je echter niets tegen de pijn kunnen doen, dan is er als uiterste mogelijkheid Tramadol. Deze opiate pijnstiller moet je echter alleen innemen als alle andere middelen niet werken! Lees meer over Tramadol.


Laat een reactie achter