Koffie rekent af met kans op dood door beroerte of hartziekte

  • 0
koffie beroerte hartaanval

Koffie rekent af met kans op dood door beroerte of hartziekte

Categorie : Gezondheid , Kennisbank

Koffiedrinkers hebben veel reden om zich tevreden te voelen over hun dagelijkse drankje, als je kijkt naar hun volgens onderzoek verminderde kans op hartziekten, beroertes en leverziekten. Toch zijn experts er nog niet over uit of de positieve effecten te wijten zijn aan koffie of de levensstijl van de drinkers.

Koffie of levensstijl?

Het verband tussen koffie en een minder grote kans op bepaalde ziektes kwam uit een onderzoek naar voren, waarbij het niet uitmaakte of de koffie cafeïne bevatte of niet. Het effect was het grootst bij de groep die meerdere koppen koffie op een dag dronk. Toch zijn wetenschappers van mening dat het heel goed mogelijk is dat koffiedrinkers over het algemeen gewoon een gezondere levensstijl hebben. Toch zegt Marc Gunter, die meewerkte aan een van de onderzoeken van de International Agency for Research on Cancer, dat hij verbaasd zou zijn als koffie niet ook een rol zou spelen, gezien de resultaten van veel onderzoeken.

Koffie is niet schadelijk

Het zal dus nog een tijdje duren voordat je met volledige zekerheid kunt zeggen dat uitsluitend koffie verantwoordelijk is voor de positieve effecten op de gezondheid. Met meer studies zal ook duidelijker worden welke van de biologische actieve componenten van koffie zorgen voor de gezondheidsvoordelen. Het is moeilijk om op dit moment vast te stellen dat je je levensduur verlengt door koffie te drinken. Het is dus waarschijnlijk geen goed idee om nu de deur uit te rennen en zoveel mogelijk koffie te bestellen (een caffeine overdose is nooit prettig). Een ding is wel duidelijk: koffie is niet schadelijk en kan deel uit maken van een gezond dieet. Als je al van koffie hield, kan je er nu dus extra van genieten. Je moet alleen niet denken dat koffie andere slechte gewoontes automatisch goedmaakt.


Laat een reactie achter