Malaria voorkomen: tips

 • 0
malaria voorkomen tips

Malaria voorkomen: tips

Categorie : Gezondheid

Malaria voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer je met deze ziekte besmet raakt, kan dit namelijk dodelijk zijn. Helaas komt het nog wel voor dat je er als (avontuurlijke) reiziger mee in aanraking komt. Daarom hieronder een artikel over de ziekte, waar je hem kunt oplopen en tips om malaria te voorkomen.

In welke gebieden heerst de ziekte?

Op de kaart van Thuisvaccinatie.nl (hieronder afgebeeld) zie je het gebied waarin malaria heerst.

malaria voorkomen tips malariagebieden

Zoals je ziet, gaat het vooral om gebieden in Midden en Zuid-Amerika, Afrika en Zuid / Zuidoost-Azië. Ook in deze gebieden heerst lang niet overal de ziekte. Check dus voor je reis goed om welke exacte plekken het gaat. Ga je bijvoorbeeld naar de Filipijnen, dan is er een groot verschil tussen het eiland Palawan en de hoofdstad Manila. Zoek dit dus van tevoren uit.

malaria voorkomen tips

Hoe ernstig is malaria?

Voordat we je tips geven om malaria te voorkomen, vertellen we eerst wat meer over de ziekte. Er zijn 4 verschillende varianten van deze ziekte. Ze worden allemaal veroorzaakt door een parasiet. Als je besmet raakt, kun je 1 tot meerdere weken ziek zijn. Daarnaast kan in sommige gevallen de parasiet in je lever achterblijven en zo jaren later nog voor aanvallen zorgen. Behandeling wordt steeds moeilijker door toegenomen resistentie van de parasiet tegen allerlei medicijnen. Vandaar dat voorkomen nog meer de voorkeur geniet.

4 Varianten

Je kunt dus 4 verschillende varianten van deze ziekte oplopen. Dit gebeurt altijd doordat je door een besmette mug wordt gestoken. Daarvan is malaria tropica de gevaarlijkste variant. Aan deze variant kun je binnen 48 uur overlijden. Andere soorten zijn minder dodelijk, maar kunnen nog steeds grote gevolgen hebben. Vooral zwangere vrouwen, kinderen onder de 3 maanden en mensen die geen milt meer hebben, lopen extra gevaar. Bovendien kan het leiden tot blijvende hersenschade.

malaria voorkomen tips

Wat zijn de symptomen van malaria?

Stel, je bent op reis (geweest) en je hebt geen maatregelen genomen om malaria te voorkomen. Plotseling word je ziek. Hoe weet je of je malaria hebt? Let op de volgende symptomen:

 • Hoge koorts
 • Koude rillingen
 • Hevige zweetaanvallen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Maagdarmklachten
 • Spierpijn

Heb je enkele van deze symptomen en ben je net in een malariagebied geweest? Waarschuw dan direct een arts! Met de juiste medicatie kun je er weer bovenop komen. Onbehandeld kun je met malaria de volgende symptomen ervaren:

 • Verwardheid
 • Geelzucht
 • Moeite met plassen
 • Verminderd bewustzijn
 • Shock
 • Coma

En uiteindelijk kun je zelfs overlijden. Je ziet: dit kun je beter voorkomen. Gelukkig zijn hier meer dan voldoende mogelijkheden voor.

malaria voorkomen tips

Hoe behandel je de ziekte?

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om de ziekte te behandelen. Vaak wordt gekozen voor Lariam, Malarone of Atovaquon-proguanil. In sommige gevallen kan ook voor Clindamycine of Doxycycline gekozen worden.

Malaria voorkomen met deze tips

Malaria voorkomen is gelukkig heel eenvoudig. Hier geven we je enkele tips.

Allereerst: medicatie!

In tegenstelling tot veel andere ziektes, is er geen injectie te krijgen om je tegen deze ziekte te vaccineren. Wel kun je met speciale pillen de ziekte voorkomen. De meest gebruikte pil (vooral in gebieden waar de parasiet resistent is tegen andere medicijnen) om malaria te voorkomen is Malarone. Begin hier op tijd mee!

Houd de muggen op afstand

Naast het slikken van pillen om malaria te voorkomen, kun je ook de muggen op afstand houden. Want hoe beschermd je ook bent tegen de ziekte, gestoken worden is nooit leuk. Vermijd daarom de gebieden waarin de mug het meest actief is. Wil je er toch heen? Ga dan op tijdstippen waarom de mug minder actief is. Zorg dat je lichaam zoveel mogelijk bedekt is door kleding (lange mouwen, lange pijpen en een hoed of pet zijn een must!) en spuit DEET op zowel je kleding als de overgebleven blote huid. Neem ook een insectenspray en/of vliegenmepper mee (een elektrische doodt ook zonder ze plat te slaan). Een klamboe houdt de mug tijdens je slaap op afstand.

Ben je er klaar voor?

Gereed voor je reis? Hopelijk kun je malaria voorkomen met deze tips. Vergeet vooral niet op tijd te beginnen de pillen te slikken.

Hier kun je meer informatie vinden over malariapillen kopen.

 


Laat een reactie achter