Migraine

migraine

Migraine: oorzaak, symptomen, behandeling

Migraine is een aandoening waarbij de patiënt aanvallen ervaart. Deze aanvallen kennen 4 verschillende fasen, ieder met hun eigen symptomen. Zodra de eerste klachten opkomen, kun je met medicijnen deze aanvallen tegengaan.

Migraine komt veel voor

Dat migraine een serieus probleem vormt, blijkt wel uit het aantal mensen dat last heeft van deze aandoening. Naar schatting krijgt ongeveer 1/3 van de vrouwen op een bepaald moment last van deze aandoening. Onder mannen bedraagt dit aantal 13 procent. Wat precies de oorzaak van deze aandoening is, is niet duidelijk. Wel is vastgesteld dat er, zoals je hierboven kon lezen, 4 vaste fasen zijn van een aanval van migraine.

Fases van een migraineaanval

Wie een aanval van migraine krijgt, kan 4 verschillende fases van de aanval ervaren. Niet iedereen ervaart al deze fases. Alleen de derde fase wordt door vrijwel alle patiënten ervaren.

Fase 1: waarschuwingsfase

De eerste fase wordt ook wel de waarschuwingsfase genoemd, omdat dit de eerste waarschuwing is dat er een migraineaanval aankomt. Ongeveer 15 procent van de patiënten geeft aan deze fase meegemaakt te hebben. Sommige keren duurt de waarschuwingsfase een paar uur, andere keren houdt hij dagenlang aan. Patiënten voelen zich vermoeid, houden vocht vast, hebben last van stemmingswisselingen en ervaren veranderingen in hun smaak.

Fase 2: aurafase

Rond 1/3 van alle patiënten met migraine heeft de aurafase wel eens meegemaakt. Deze fase duurt kort en kenmerkt zich door neurologische stoornissen, waarbij er problemen met het zicht (lichtflitsen, sterretjes of vlekken), de spraak en het gevoel (van tintelingen tot verlammingsverschijnselen) kunnen optreden.

Fase 3: hoofdpijnfase

De hoofdpijnfase is de fase die bijna alle migrainepatiënten doormaken wanneer ze de aanval onbehandeld laten. De fase kan tot wel 72 uur aanhouden, maar duurt vaak ook korter (enkele uren). In deze fase heeft de patiënt, zoals de naam al aangeeft, last van kloppende of bonzende hoofdpijn die vaak aan 1 kant van het hoofd zit. Ook is er vaak sprake van overgevoeligheid voor licht en geluid en kan er misselijkheid optreden, eventueel in combinatie met braken. Hoe deze fase ervaren wordt, verschilt per patiënt. Bij sommigen is deze fase heel hevig en kort, terwijl anderen de symptomen langzaam voelen aanzwellen en deze langdurig aanhouden.

Fase 4: herstelfase

In deze fase herstel je van de migraine. Deze fase kenmerkt zich door vermoeidheidsverschijnselen en een verminderde concentratie. Ook voor deze fase is moeilijk te zeggen hoe lang deze duurt. Soms kan dit 1 of 2 dagen zijn, maar het kan ook een week duren.

Migraine: medicijnen

Een aanval van migraine is heel vervelend, maar met medicijnen kunnen de symptomen minder heftig worden of zelfs (deels) uitblijven. Je kunt via Medicijn Kopen informatie vinden over verschillende migraine medicijnen, zoals Metoprolol.


Laat een reactie achter