Minder kans op prostaatkanker door sterke koffie

  • 0
onderzoek koffie prostaatkanker italie

Minder kans op prostaatkanker door sterke koffie

Categorie : Gezondheid , Kennisbank

Dat een kop koffie gezondheidsvoordelen kent, is al langer duidelijk. Ook wij hebben al eerder over dit ‘zwarte goud’ geschreven in ons artikel met 10 feiten over koffie. Aan die eerdere lijst kan nu een belangrijk elfde feit worden toegevoegd: koffie helpt bij het voorkomen van prostaatkanker.

Italië

Deze opmerkelijke conclusie trekken onderzoekers na het bestuderen van 7000 mannen van boven de 50 uit Molise, een streek in het Centrale zuiden van Italië. Gedurende gemiddeld 4 jaar werd gekeken wat hun levensgewoonten waren. Daarbij werd ook gekeken hoeveel koffie zij dronken.

3 Koppen

De levensgewoonten van deze vijftigers werd afgezet tegen het aantal nieuwe gevallen van prostaatkanker in dezelfde tijdsspanne. In totaal waren er 100 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Hieruit bleek dat bij het drinken van minimaal 3 koppen koffie per dag de kans op prostaatkanker met 53 procent afnam ten opzichte van het drinken van 2 of minder koppen koffie.

‘Italiaans gezet’

Gekeken werd naar welk bestanddeel nu juist deze positieve invloed had. Uit tests bleek dat alleen koffie met cafeïne een remmend effect had op de kankercellen. Cafeïnevrije koffie bleek dit effect niet te hebben. Bovendien houden de onderzoekers een slag om de arm voor wat betreft de soort koffie die in het onderzoek gedronken is. In deze streek wordt de typische Italiaanse koffie gedronken, die ongefilterd, onder hoge druk en op hoge temperatuur gezet wordt. Hierdoor zou het kunnen dat er hogere concentraties bioactieve stoffen in de koffie aanwezig zijn.

Energiedranken

Het is dus ook maar de vraag of andere koffiesoorten – laat staan andere cafeïnehoudende dranken – hetzelfde effect sorteren. Dus voordat je je vergrijpt aan grote hoeveelheden Red Bull of cola, is het misschien raadzaam om het volledige artikel van het onderzoek te lezen. De volledige publicatie van het onderzoek vind je op deze pagina van The International Journal of Cancer.


Laat een reactie achter