Minder suiker eten: hoe?!

  • 0
minder suiker eten hoe

Minder suiker eten: hoe?!

Minder suiker eten is voor veel Nederlanders nog steeds erg lastig. Je kunt zelf minder suiker toevoegen aan eten en dranken (denk aan minder of geen suiker in de koffie of thee), maar dat is slechts een beginnetje. Veel Nederlanders weten dan ook niet hoe ze hun suikerinname kunnen verminderen.

Dramatisch

Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat slechts 16 procent van de Nederlanders echt weet hoe je de hoeveelheid suiker in je dieet kunt verlagen. Dat terwijl zo’n 75 procent wel eens heeft geprobeerd te minderen met suiker, over het algemeen ten behoeve van de gezondheid of het gewicht. Een dramatisch groot deel, namelijk 84 procent, van de bevolking heeft dus geen idee hoe je minder suikers binnen kunt krijgen.

Producenten

Niet voor niets vinden ongeveer net zoveel mensen (85 procent) dat producenten hun best moeten doen om de hoeveelheid suiker in hun producten flink te minderen. Op dit moment voelen producenten de noodzaak niet, omdat hier weinig tot geen keiharde afspraken over zijn gemaakt met de overheid. Op dit moment zit er daardoor nog veel suiker in producten, zelfs al lijken deze producten gezond of hartig. Denk hierbij aan soep in blik, crackers, knakworsten en diverse sausjes.

Voortouw

Dat producenten hierin het voortouw moeten nemen, mag duidelijk zijn. We krijgen namelijk veel te veel suikers binnen. Hoewel de meeste mensen denken dat we maar 40 gram binnen krijgen, blijkt dit in de praktijk eerder 122 gram te zijn. Dat kan behoorlijk omlaag, vindt ook het Diabetes Fonds.

Campagne

Eind vorige maand is het Diabetes Fonds een campagne gestart om mensen via een nieuwsbrief te helpen gezonder te eten. In de nieuwsbrief staan onder andere recepten. Je kunt natuurlijk ook zelf je best doen om minder suiker te eten. Hoe?

Back to basics

Suiker helemaal uitbannen is vrijwel onmogelijk, maar je kunt het behoorlijk terugdringen. De truc is om goed op te letten wat je eet. Het voorbeeld uit de inleiding (geen suiker in je koffie of thee) is een eenvoudige. Minder snoepen en minder frisdrank drinken is ook nog makkelijk te doen. Om te zorgen dat je ook minder (geraffineerde) suikers binnen krijgt tijdens je maaltijden, is er maar 1 truc die echt goed werkt: back to basics. Koken met basisingrediënten zorgt ervoor dat je zelf in de hand hebt wat erin gaat. Dus geen saus uit pak, maar zelfgemaakte saus. Geen voorverpakte maaltijd, maar volledig zelfgemaakte maaltijden. Dat is niet alleen een stuk gezonder, het is nog lekkerder ook!


Laat een reactie achter