Narcolepsie

Narcolepsie: oorzaak, symptomen, behandeling

Narcolepsie is een slaap-/waakstoornis. Veel mensen denken bij deze ziekte aan mensen die plotseling in slaap vallen. Dit is 1 van de bekendste kenmerken van de aandoening. Dit kan behoorlijk vervelende en gevaarlijke situaties opleveren. Toch is er genoeg te doen tegen de symptomen van narcolepsie.

Grote impact

Narcolepsie heeft een behoorlijke impact op je leven. Denk je maar eens in, dat je op elk moment in slaap kan vallen. Veel vanzelfsprekende zaken, zoals deelnemen aan het verkeer of bepaalde sporten, kunnen de naar schatting 7.000 patiënten in Nederland zonder behandeling wel vergeten. Gelukkig zijn er verschillende methoden om een leven met narcolepsie een stuk draaglijker en normaler te maken.

Hoe krijg je het?

Narcolepsie is geen aangeboren ziekte, maar een ziekte die later ontstaat. Meestal beginnen patiënten tussen hun 15e en 30e levensjaar de eerste symptomen te ervaren. Deze symptomen ontstaan als gevolg van een tekort aan hypocretine in de hersenen. Het is nog niet met zekerheid vastgesteld waar dit tekort door komt. Wel zou erfelijkheid een rol spelen bij narcolepsie.

Wat zijn de symptomen van narcolepsie?

Mensen met narcolepsie hebben niet alleen overdag last van plotselinge slaapaanvallen. ’s Nachts wordt hun slaap verstoord. Daardoor zijn patiënten vaak moe overdag, wat de kans op zomaar in slaap vallen alleen maar vergroot. De vermoeidheid zorgt er bovendien voor dat het moeilijk is je te concentreren. Ook heeft bijna iedereen (tot 95%) met narcolepsie last van zogeheten kataplexie: daarbij kunnen de spieren (meestal bij overmatige emoties) plots verslappen. Slaapverlamming (het niet kunne bewegen bij het wakker worden of in slaap vallen) en levensechte dromen, ofwel hypnagoge hallucinaties, behoren eveneens tot de symptomen.

Hoe behandel je narcolepsie?

Gelukkig zijn er, zoals hierboven te lezen was, verschillende behandelmethoden die kunnen helpen bij narcolepsie. De ziekte is niet te genezen, maar de symptomen kunnen, al dan niet met medicatie, goed onderdrukt worden. Allereerst is het belangrijk om zoveel mogelijk op vaste tijden te slapen en op te staan, eventueel gecombineerd met 1 of 2 geplande dutjes overdag. Daarnaast is er het medicijn Modafinil dat goed resultaat kan bieden bij de behandeling. Lees hier meer over Modafinil.


Laat een reactie achter