Pijn

pijn

Pijn: oorzaak, symptomen, behandeling

Pijn is een reactie van het lichaam op een te sterke prikkel. Het is in feite een waarschuwingssignaal, dat over het algemeen als zeer onprettig wordt ervaren. Het kan zijn dat je lichaam je probeert te vertellen dat je een lichaamsdeel overbelast of beschadigt. Het kan echter ook zo zijn, dat de pijn geen duidelijke oorzaak heeft. Sommige mensen ervaren dagelijks dit zeer onprettige gevoel en kunnen er geen oorzaak of oplossing voor vinden. In dat geval is het mogelijk om pijnstillers te gebruiken. Ook kan gezond leven met voldoende beweging, ontspanning en afleiding helpen bij het verminderen van de pijn.

Oorzaken van pijn

Pijn kent oneindig veel vormen en oorzaken. Echter gelden wel enkele vuistregels. Zo is het vaak zo, dat de beschadiging of het onjuist werken van een lichaamsdeel zorgt voor het signaal dat het gevoel van pijn veroorzaakt. Ook is het zo, dat je eigen gedachten en gevoelens en de manier waarop je omgeving ermee omgaat van invloed kunnen zijn op de ervaring van pijn. Zo kunnen angst, eenzaamheid, spanning en andere negatieve emoties het gevoel versterken, terwijl ontspanning, begrip, aandacht en andere positieve prikkels juist voor verbetering kunnen zorgen.

Pijn verhelpen

Pijn kun je altijd het beste aanpakken bij de bron. Medicijnen zijn er om de symptomen te bestrijden, maar lossen de oorzaak niet op. Grof gezegd: pijnstillers kunnen een botbreuk niet genezen, maar wel de pijn die erbij ervaren wordt onderdrukken. Bezoek daarom altijd de huisarts, om te kijken of het probleem aangepakt kan worden.

Pijn onderdrukken

Mocht er geen manier zijn om de oorzaak aan te pakken, en de pijn je dagelijkse handelen in de weg zitten, dan is er reden om pijnstillers te overwegen. Begin altijd eerst met paracetamol. Dit middel heeft over het algemeen nauwelijks tot geen bijwerkingen, en kan goed werken. Andere pijnstillers die zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn, hebben vaak meer bijwerkingen. Houd je altijd aan de dosering die door de fabrikant op de verpakking vermeld staat, ook al is het een medicijn dat zonder doktersrecept verkrijgbaar is. Werkt het middel niet of onvoldoende? Dan zijn andere pijnstillers, eventueel op doktersrecept, een mogelijkheid.

Hevige pijn: medicijnen op doktersrecept

Een middel dat bij hevige pijn vaak wordt voorgeschreven, is Tramadol. Dit middel is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Bestel je Tramadol online? Dan zul je van tevoren een consultformulier moeten invullen, zodat de online arts kan bepalen of je het middel kunt gebruiken. Let op: Tramadol is opioïde of morfineachtige pijnstiller. Ga er dus verantwoordelijk mee om! Lees hier meer over:


Laat een reactie achter