Stoppen met roken

Stoppen met roken: aanpak en behandeling

Stoppen met roken is iets dat iedere roker het liefste wil. Het is en blijft een ongezonde behoefte die behoorlijk wat gevaren met zich meebrengt. Als je dit bericht leest, is de kans groot dat je al vaak hebt geprobeerd je laatste sigaret op te steken – waarschijnlijk met weinig succes. Om daadwerkelijk succesvol sigaretten af te zweren, moet je er echter wel zelf achter staan. Je moet het echt willen, anders zul je niet slagen. Heb je echter de wil om nooit meer een sigaret op te steken, dan is het heel goed mogelijk om te stoppen met roken.

Waarom stoppen met roken?

Dat stoppen met roken een hoop voordelen heeft, mag duidelijk zijn. Al na 24 uur beginnen je longen zichzelf te reinigen. Dit kan gepaard gaan met hoesten door slijm dat los komt. Vanaf daar begint het proces waarin je lichaam gezonder begint te worden. Je krijgt na 72 uur meer energie en ademt vrijer. Na 2 tot 12 weken zijn je longfunctie en bloedsomloop verbeterd. Na 1 jaar beginnen de verhoogde risico’s op ziektes gerelateerd aan het roken te verminderen. Zo zie je maar: er is een weg terug voor rokers die (nog) niet ziek zijn. En die weg kun jij vandaag inzetten.

stoppen met roken medicijnen

Nog een reden om te kappen: jaarlijks sterven rond de 20.000 mensen aan e gevolgen van roken. Daarnaast worden er veel ziek: zo’n 90 procent van alle gevallen van longkanker en COPD. Dat staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Hieronder vallen ziektes als chronische bronchitis en longemfyseem. Voor deze mensen is het te laat. Jij kunt echter nog steeds de sigaretten voorgoed afzweren.

Hoe moet je stoppen met roken?

Stoppen met roken is voor iedereen anders, en iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. De een gooit zijn laatste pakje sigaretten weg en kijkt er met weinig tot geen problemen nooit meer naar om, terwijl de ander zich wendt tot allerlei hulpmiddelen, van nicotinepleisters tot alternatieve geneeswijzen. Hoe je het aanpakt, is aan jou. Het enige dat telt, is dat je doorzet en uiteindelijk van de sigaretten af komt. Enkele tips voor het stoppen met roken:

  • Kies voor jezelf een stopdatum en ga achter die keuze staan.
  • Zie stoppen met roken als een bevrijding: je bent niet langer slaaf van je sigaret!
  • Bedenk goed hoe je met moeilijke situaties en ontwenningsverschijnselen omgaat.
  • Verwijder alles wat met roken te maken heeft uit je directe omgeving (huis, kantoor, auto etc.).
  • Stop op jouw manier. Kies eventueel voor het gebruik van medicijnen.

stoppen met roken medicijnen bestellen

Stoppen met roken: medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het stoppen met roken. 2 Medicijnen die tegenwoordig via de online arts verkrijgbaar zijn, zijn Champix en Zyban. Deze middelen helpen je bij het stoppen met roken. Lees meer over:


Laat een reactie achter