Vroegtijdige zaadlozing

vroegtijdige zaadlozing

Vroegtijdige zaadlozing: oorzaak, symptomen, behandeling

Een vroegtijdige zaadlozing (of vroegtijdig klaarkomen) is iets waar iedere man wel eens in zijn leven mee te maken krijgt. Vaak krijgt een man een vroegtijdige zaadlozing als hij voor het eerst seks heeft, of als hij enige tijd geen seks heeft gehad. In dat geval komt het wel eens voor dat de man eerder klaarkomt dan hij zou willen. Pas wanneer premature ejaculatie op regelmatige basis plaatsvindt, kun je echt spreken van een probleem. En de gevolgen zijn vaak erg vervelend. Je seksleven en uiteindelijk je relatie kunnen ernstig te lijden hebben onder een regelmatige vroegtijdige zaadlozing.

Wanneer is het een vroegtijdige zaadlozing?

De vraag is natuurlijk: wat is vroegtijdig? En is hier een standaard voor? Daaruit blijkt, dat het begrip ‘vroegtijdige zaadlozing’ nogal subjectief is. Het moet gaan om een ejaculatie die al bij minimaal stimuleren plaatsvindt en tijdens of kort na de penetratie, waar de man geen controle over heeft. Ook in deze zin zit weer het woord ‘kort’. Wat is kort? In principe is ‘kort’ alles wat minder lang duurt dan jij of je partner zou willen. Daarnaast moet het iets zijn dat de relatie verstoort. Pas dan kun je echt spreken van een aandoening, en kun je er wat aan doen.

vroegtijdige zaadlozing behandelen

Uit onderzoeken is gebleken, dat alles onder de 2 minuten door de gemiddelde stelletjes wordt gezien als kort. 3 tot 7 minuten werd als voldoende ervaren en 7 tot 13 minuten als ideaal. Veel stelletjes vonden 10 tot 30 minuten seks zelfs te lang. Stel voor jezelf dus niet al te hoge verwachtingen. Zelfs al voldoe je niet aan bovenstaande tijden die gemiddelde stelletjes noemen, dan nog kan het zijn dat jij en je partner er genoegen mee nemen. Als dat zo is, is er officieel gezien geen sprake van een vroegtijdige zaadlozing.

Last van vroegtijdige zaadlozing? Je bent niet de enige!

Een vroegtijdige zaadlozing is een veel wijder verspreid probleem dan je misschien zou denken. Hoewel in strikt medische zin misschien 2 tot 3 procent aan alle eigenschappen van een vroegtijdige zaadlozing voldoet, vindt ongeveer 30 procent van de mannen naar eigen zeggen dat hij te vroeg klaarkomt.

Oorzaken van vroegtijdige zaadlozing

Wat aan een vroegtijdige zaadlozing ten grondslag ligt, is nog onduidelijk. Het kan met het ouder worden komen, bijvoorbeeld door lichamelijke of geestelijke klachten. Maar vaak spelen er ook andere factoren mee. De druk van het presteren en angst om het niet goed te doen, wordt vaak als voorname reden genoemd. Ook een overgevoelige penis wordt vaak genoemd. Gelukkig kun je, zeker in dat laatste geval, iets doen om dit te voorkomen.

vroegtijdige zaadlozing medicijnen

Vroegtijdige zaadlozing: medicijnen

Om een vroegtijdige zaadlozing als gevolg van overgevoeligheid van de penis te voorkomen, kun je Emla crème gebruiken. Deze zalf smeer je op de penis vlak voor de geslachtsgemeenschap. Door de penis te verdoven, worden prikkels tijdens de seks minder sterk doorgegeven en kun je zo de ejaculatie uitstellen. Ook is er het medicijn Priligy dat je kunt innemen, en kun je Tramadol slikken. Deze helpen je meer controle over je orgasme te krijgen. Lees meer over:


Laat een reactie achter