Wanneer neem je preventieve medicijnen?

  • 0
preventief medicijnen slikken

Wanneer neem je preventieve medicijnen?

Categorie : Kennisbank , Medicijnen

Het klinkt misschien gek. Normaal gesproken neem je immers medicijnen als je je gezondheid wilt herstellen. Je kunt het echter ook omdraaien. Je kunt ook medicijnen nemen die juist voorkomen dat je ziek wordt. Deze preventieve medicijnen zijn er voor allerlei aandoeningen. De vraag is dan dus ook wanneer deze medicijnen voor jou van nut kunnen zijn. Er zijn namelijk veel meer situaties waarin dit geldt dan je zou denken.

Bij chronische aandoeningen

De meest bekende vorm van preventie is de vorm die zich richt op symptoombestrijding. Je neemt de medicijnen dan niet om een ziekte of aandoening te voorkomen, maar om de symptomen preventief de bestrijden. Denk hierbij vooral aan chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld migraine. Door de medicijnen preventief in te nemen heb je minder, of minder zware aanvallen. Dit kan je natuurlijk erg helpen in het dagelijks leven. Er zijn veel van dit type medicijnen te verkrijgen.

Bij een verre reis

Een andere bekende vorm is de preventieve medicatie bij lange reizen. Denk er maar eens over na. Als je naar verre landen gaat, dan moet je vaak eerst een reeks inentingen gaan halen voordat je naar het betreffende land trekt. Dit is om te voorkomen dat je een aantal ziektes oploopt die in die landen heersen. Een voorbeeld is malaria. Door inentingen kan je jezelf hier relatief gemakkelijk tegen beschermen. Dit wordt dan ook zeer veel gedaan.

Bij een behandeling

Tot slot zijn er ook nog preventieve medicijnen die je kunnen helpen bij een behandeling van een andere aandoening. Het is immers zo dat de ene ziekte de andere in de hand kan werken. Wanneer je dus behandeld wordt voor een bepaalde aandoening, dan kan het in sommige gevallen verstandig zijn om ook alvast preventief met de andere behandeling te beginnen. Bijvoorbeeld door een vorm van medicatie te kiezen.

Bij een epidemie

Soms kan het bij een epidemie slim zijn om preventief medicijnen te slikken. Zo zijn er mensen die Tamiflu kopen om zo zich tegen het griepvirus te wapenen. De werkzame stof Oseltamivir kan helpen een griep tegen te gaan of zelfs sneller te genezen.


Laat een reactie achter