Wat doet Champix en hoe helpt het je om te stoppen met roken?

  • 0
stoppen met roken champix

Wat doet Champix en hoe helpt het je om te stoppen met roken?

Wereldwijd is roken de meest belangrijke doodsoorzaak. Zo’n 1,3 miljard mensen roken wereldwijd – dit zijn de feiten volgens de World Health Organization (WHO). Heb je inmiddels bijna alles al geprobeerd in je strijd tegen het roken? Het kan zijn dat je eindelijk raak schiet met Champix, het eerste nicotinevrije medicijn dat speciaal is gemaakt om je te laten stoppen met roken.

Hoe werkt het?

In Champix zit de werkzame stof varenicline, dat zich aan nicotinereceptoren in de hersenen hecht. Als gevolg hiervan voorkomt het aan de ene kant dat nicotine zich hieraan bindt, waardoor je geen dopamineboost krijgt (deze krijg je ook als je geld wint, seks hebt of iets lekkers eet) tijdens het roken van een sigaret. Zonder dopamine bij het roken van een sigaret, voel je ook niet de drang om het goede gevoel te recreëren, waardoor je behoefte (en verslaving) aan nicotine afneemt. Aan de andere kant stimuleert varenicline juist de afgifte van dopamine. Als gevolg hiervan denken je hersenen (en dus je nicotinereceptoren) dat ze al voorzien zijn van nicotine, waardoor je een fijn gevoel hebt zonder te roken. Ook hierdoor gaat je lichaam steeds minder naar nicotine verlangen.

Het gebruik van Champix

Het is belangrijk om een datum te kiezen waarop je wilt stoppen met roken. Vervolgens start je precies een week voor deze datum met het innemen van het medicijn Champix. Het is een goed idee om met het innemen te beginnen terwijl je nog rookt. Dankzij deze aanpak bereik je dat de varenicline-spiegel voldoende tijd heeft om opgebouwd te worden; hiermee garandeer je dat het medicijn goed werkt. Het aantal tabletten waar je mee begint staat gelijk aan 0,5 milligram. In de eerste drie dagen neem je dit eenmaal daags in. Vanaf dag 4 tot en met 7 doe je dit twee keer per dag.

Vandaag nog beginnen?

Wil je vandaag nog stoppen met roken? Bekijk eens meer informatie over het medicijn Champix of Zyban (Bupropion). Hier lees je meer over de mogelijkheden van Champix kopen.


Laat een reactie achter